Dubbele achternaam. Waar kunt u uit kiezen?

Vanaf 1 januari 2024 kunt u ervoor kiezen dat uw kind de achternaam van beide ouders krijgt. De achternaam wordt zonder koppelteken geschreven en de volgorde mogen de ouders zelf bepalen. Deze dubbele achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het is niet verplicht een dubbele achternaam te kiezen.

Gecombineerde geslachtsnaam voor kinderen geboren tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024

Als uw oudste kind is geboren tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023 dan kunt u uw kind(eren) alsnog een dubbele achternaam geven op grond van de overgangsregeling. Maar let op:

  • Dit is een tijdelijke regeling en kan alleen in 2024 worden aangevraagd;
  • Het wijzigen van de achternaam heeft gevolgen voor alle registraties van uw kind, bijvoorbeeld bij de school, de bank en de sportvereniging. Ook moet u een nieuw identiteitsbewijs aanvragen.
  • Als uw kind op of na 1 januari 2024 is geboren, kost het aanvragen van de gecombineerde achternaam geen geld. Wilt u gebruik maken van de overgangsregeling dan betaalt u daarvoor € 75,– bij het eerste kind en € 50,– per volgend kind.

Keuze in achternamen

Stel de ene ouder heet Van de Berg en de andere ouder heet Bakker. Het kind kan dan de volgende achternaam krijgen:

  • Van de Berg;
  • Bakker;
  • Van de Berg Bakker; of
  • Bakker van de Berg.

Er zit een maximum van twee naamdelen aan deze regeling. Als personen met een gecombineerde achternaam zelf kinderen krijgen dan kunnen zij voor deze kinderen ook maximaal twee naamdelen uit hun gecombineerde achternamen kiezen. Er zullen dan naamdelen vervallen om tot de gecombineerde achternaam te komen. Ook in dit geval kan elke combinatie gekozen worden. Dus de twee namen van de ene ouder, of de twee namen van de andere ouder, of van iedere ouder één naam. Als een ouder al een achternaam heeft die uit twee delen bestaat, bijvoorbeeld Korthals Altes, dan geldt dit als één naam.

Bij adoptie is er een extra keuzemogelijkheid. Er kan gekozen worden voor de oorspronkelijke achternaam van het kind. De oorspronkelijke achternaam van het kind kan ook gecombineerd worden met een achternaam van één van de adoptieouders.

Als u geen keuze maakt

Dan krijgt een kind als de ouders niet getrouwd zijn de achternaam van de moeder. En bij een huwelijk de achternaam van de vader of de duomoeder.

Meer weten?

Heeft u vragen over een dubbele achternaam, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.