Curatele, bewind en mentorschap

Informatie over meerderjarigenbescherming. Als iemand zijn persoonlijke of financiële zaken niet meer goed zelf kan regelen, dan kan de rechter een curator, bewindvoerder of mentor benoemen.

Deze persoon neemt dan belangrijke beslissingen voor de betrokkene, zodat hij of zij wordt beschermd tegen zichzelf of tegen kwaadwillende derden.

Er zijn drie vormen van meerderjarigenbescherming:

  1. Curatele: Curatele is bedoeld voor meerderjarigen die hun financiële én persoonlijke zaken niet (meer) zelf kunnen regelen.
  2. Bewind: Bewind is bedoeld voor meerderjarigen die hun financiële zaken niet behoorlijk (meer) zelf kunnen regelen.
  3. Mentorschap: Mentorschap is bedoeld voor meerderjarigen die hun persoonlijke zaken niet (meer) zelf kunnen regelen.

Neem vrijblijvend contact op

Bijstand advocaat bij meerderjarigenbescherming

Tenzij u in hoger beroep wenst te gaan tegen de beslissing van de rechter, hoeft u voor de aanvraag van een curator, bewindvoerder of mentor bij de rechtbank geen advocaat in te schakelen. Toch kan het zinvol zijn de deskundige bijstand van een advocaat in te roepen, vooral wanneer er tegengestelde belangen of conflicten binnen de familie spelen. In dergelijke gevallen zal de rechter soms lastige knopen moeten doorhakken. Wij zijn ervaren in het voeren van dergelijke procedures. Wij kennen de ‘ins and outs’ van meerderjarigenbescherming en kunnen uw argumenten overtuigend overbrengen aan de rechter. Daardoor kunnen wij soms net het verschil maken.

Wilt u meer informatie over deze onderwerpen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen