Ouderschapsplan

Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen? Vergeet dan niet een ouderschapsplan op te stellen.

Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen? De afspraken voor en over uw kinderen worden dan vastgelegd in een ouderschapsplan.

Ouders die uit elkaar gaan, zijn wettelijk verplicht een plan voor ouderschap voor hun minderjarige kinderen op te stellen. Deze verplichting geldt voor gehuwde ouders, maar ook voor ouders die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan en voor samenwonende ouders die gezamenlijk gezag over hun kinderen hebben. Het valt echter aan te raden altijd een plan op te stellen, ook ingeval u het ouderlijk gezag over uw kinderen niet deelt.

Vrijblijvend contact opnemen

In een ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over:

  • de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen (lees: kinderalimentatie);
  • de verdeling van de verzorging en opvoeding van de kinderen na de scheiding; en
  • de manier waarop ouders elkaar over de kinderen zullen informeren,

Uiteraard kunnen ook andere afspraken in een plan van ouderschap worden opgenomen

Het ouderschapsplan moet door beide ouders worden ondertekend. Als sprake is van een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap, dan moet het plan bij de rechtbank worden ingediend en zal het door de rechtbank worden bekrachtigd.

Zoekt u een voorbeeld van een ouderschapsplan? Klik dan voor een ouderschapsplan model.

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een ouderschapsplan? De advocaten en mediators van Willemspark Advocaten zijn u graag van dienst, niet alleen met juridisch maar ook met praktisch advies.

Vrijblijvend contact opnemen