Beneficiair aanvaarden

Beneficiair aanvaarden? Wat is het en hoe doet u het eigenlijk? Willemspark Advocaten geeft u als de erfrecht advocaat van Amsterdam en omstreken graag het juiste advies.

Wanneer een nalatenschap door een erfgenaam beneficiair wordt aanvaard zullen eerst alle schulden moeten worden voldaan voordat de nalatenschap onder de erfgenamen verdeeld kan worden. Dit moet volgens bepaalde wettelijke regels, waarbij er wordt gesproken van het ‘vereffenen van de nalatenschap’.

De erfgenaam die beneficiair aanvaard is in principe niet aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap wanneer blijkt dat de schulden van de nalatenschap hoger zijn dan de waarde van de bezittingen van de nalatenschap. Wanneer dat het geval is worden de (waarden van) bezittingen onder de schuldeisers van de nalatenschap verdeeld. De erfgenamen ontvangen dan niets.

Vrijblijvend contact

Hoe kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden?

Om de nalatenschap beneficiair te aanvaarden moet een erfgenaam een verklaring daartoe bij (de griffie van) de rechtbank afleggen. De rechtbank van de laatste woonplaats van de erflater is bevoegd.

Indien u vragen heeft over het wel of niet aanvaarden van een nalatenschap en alles wat daarmee te maken heeft, mag u uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij denken graag met u mee. Mocht u tijdens kantooruren geen tijd hebben, dan zijn wij ook bereid u buiten kantoortijden te helpen.

Vrijblijvend contact